Algemeen

Portretserie stuurgroep DiverSWerk:

Deel 1: John de Wagt

Werkvloer, kenniscentrum, werkgeversorganisatie en vakbond: alle vier zijn ze vertegenwoordigd in de stuurgroep van DiverSWerk. Wie zijn deze stuurgroepleden, welke kansen en uitdagingen zien zij in de branche en welke rol speelt DiverSWerk daarin? Deel 1: John de Wagt, bedrijfsleider bij WerkSaam Westfriesland in Hoorn.

John de Wagt, stuurgroep DiverSWerk

Het sociaal werkbedrijf als voorportaal naar een plek binnen de reguliere arbeidsmarkt: dat is de ambitieuze visie van John de Wagt. Hij wil door het glazen dak. En daar is divers werk voor nodig. “We moeten meer complexiteit binnenhalen, zodat we medewerkers beter en verder kunnen ontwikkelen.”

Na vijftien jaar in de logistiek, maakte John de Wagt in 2016 de overstap naar de sociale werkgelegenheid. “Wat ik hier zag, raakte me. Voorheen werkte ik in een omgeving waar alles draaide om doorlooptijd en geld. Nooit af, altijd jagen. Maar hier ging het in de eerste plaats om de mensen. De werkvloer van WerkSaam straalde warmte en betrokkenheid uit en dat greep me.” Vijf jaar verder vindt de bedrijfsleider dat nog steeds het mooiste van zijn baan; iets toevoegen wat over zoveel meer gaat dan omzet. “Voor onze doelgroep is WerkSaam haast een tweede thuis, een fundament onder hun bestaan. Hier hebben mensen een taak, sociale contacten. Ze doen ertoe, worden volwaardig behandeld, groeien in eigenwaarde. Dat vind ik zo waardevol.”

Werken voor A-merken

Binnen WerkSaam is John bedrijfsleider van het leerwerkbedrijf ‘Verpakken’, waar ook het magazijn, de metaalafdeling, het naaiatelier en de catering onder valt. Samen met een aantal teamleiders begeleidt hij zo’n driehonderd Sw- en beschut medewerkers en ontwikkelt hij cliënten met een uitkering richting de arbeidsmarkt. John is trots op wat ‘zijn’ mensen elke dag neerzetten. “We werken voor A-merken met hoge kwaliteitsstandaarden zoals Hello Fresh, Ahold, Wij Special Media en Simon Lévelt. Serieuze partijen waarbij je eigenlijk geen fouten mag maken. Anders dan reguliere bedrijven kunnen wij niet ‘doorselecteren’ op personeel maar willen we – nog naast het productieproces – juist veel tijd en energie steken in het ontwikkelen van de medewerkers die we hebben. Tóch lukt het ons structureel voor dit soort klanten te leveren. Dat vind ik bijzonder.”

We kunnen echt wel wat

De sleutel van dat succes? Volgens John zit het ‘m onder andere in hele duidelijke processen, glasheldere verwachtingen, teamwork en een flinke bak motivatie. Maar ook in attitude. “Je komt in de sector nog wel eens een houding tegen van ‘als het vandaag niet lukt, dan morgen maar. En als het morgen nog niet lukt, moet de klant dat maar accepteren, we zijn ten slotte een sociaal werkbedrijf’. Tuurlijk, we zijn een werkbedrijf. Maar ik wil uitstralen en waarmaken naar de markt dat we professioneel zijn. We kunnen echt wel wat! Onze kerncompetentie is het ontwikkelen van mensen, en dat doen we zo goed dat we ook echt kwaliteit kunnen bieden.”

Divers werk nodig voor ontwikkeling

Het liefst gaat John een stap verder, door cliënten met een uitkering zo te ontwikkelen dat zij een plek vinden binnen de commerciële arbeidsmarkt. “Bij WerkSaam willen we heel graag dat vliegwiel zijn naar regulier werk. Dat is de uitdaging waar we voor staan. Ik wil door het glazen dak heen door erin te geloven dat we mensen kunnen klaarstomen voor die reguliere arbeidsplek.” Daar komt wat John betreft het belang van het project DiverSWerk om de hoek kijken. Want het vraagt meer divers werk om mensen beter en verder te kunnen ontwikkelen. “Je hebt een bepaalde diversiteit en complexiteit nodig om mensen naar een hoger niveau te kunnen tillen.” Volgens John moet het werk dat je aanneemt, dan ook aansluiten bij de ontwikkelkansen van je doelgroep, en niet andersom. “Vraag je af: welke werksoorten heb ik nodig om mijn medewerkers maximaal te ontwikkelen en waar ga ik die vinden?”

Samen oplopen

Het is een belangrijke reden voor John om deel te nemen in de stuurgroep van DiverSWerk. “Wij willen graag nieuwe werksoorten en hoogwaardigere klussen binnenhalen. Vanuit DiverSWerk hoop ik handvatten, ideeën of contacten te krijgen in die richting.” Ook samenwerking ziet hij als belangrijke meerwaarde van het project, want dat is nodig om divers werk mogelijk te maken. “Ik ben ervan overtuigd dat we binnen de branche meer succes oogsten als we samen oplopen. Een klus of werksoort die ons als bedrijf te groot is, is voor twee of drie van ons misschien een uitgelezen kans. Dankzij DiverSWerk heb ik al waardevolle contacten opgedaan met andere sociale ontwikkelbedrijven. Dat is voor mij de grootste winst uit het eerste jaar.”

Nieuw certificeringstraject

WerkSaam start binnenkort een zelfontwikkeld certificeringstraject waarbinnen cliënten met een uitkering worden klaargestoomd voor de commerciële arbeidsmarkt. In de eerste twee fases van het traject ontwikkelen medewerkers de nodige (arbeids)vaardigheden. Maar daar stopt het niet. “In de eindfase richten we een lijn in die aansluit bij de commerciële arbeidsmarkt. Het is een soort nagebootste omgeving waarin we echt sturen op harde doelstellingen als doorlooptijd en kwaliteit. En als je te laat komt, heb je een serieus gesprek. We zijn ervan overtuigd dat als medewerkers die stap hebben gezet, ze klaar zijn om bij een commerciële werkgever aan de slag te gaan.” In deze fase zoekt WerkSaam ook al de verbinding met de arbeidsmarkt. “Natuurlijk vraagt het ook iets van werkgevers. Wij willen met hen meedenken over oplossingen of vormen waarmee zij ruimte kunnen maken voor onze cliënten. Misschien wel met specifieke teamleiders of een voorman in een bepaald deelproces.”

Toon volledig overzicht