Samenwerking

Samhall, een samenwerkingsverband tussen alle SW-bedrijven in Zweden heeft een bijzondere missie: Ieder jaar vijftienhonderd medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt uitzwaaien naar een nieuwe werkgever. De aanpak werpt zijn vruchten af. Wat kunnen we van Samhall’s werkwijze leren? Albin Falkmer geeft 3 tips.

#1. Focus op individueel talent

Bij de intake van een nieuwe werknemer vraagt Samhall niet naar de beperking, deze wordt ook nergens geregistreerd. Samhall richt zich alleen op wat werknemers wél kunnen. Op basis daarvan kijken ze bij Samhall welk type baan of deel van een baan goed bij de werknemer past.


#2. Werk landelijk samen

Alle SW-bedrijven in Zweden handelen uit één naam, Samhall, ook hebben ze één samenwerking met de Zweedse overheid. Het grootste voordeel hiervan is dat ze gezamenlijk acquisitie kunnen doen, hun slagkracht hiermee vergroten en daarmee ook grote klanten binnen kunnen halen, zoals: Burger King, Macdonalds, Body Shop, DHL, Volvo, Ikea en H&M.


#3. Gebruik een secuur matchingsysteem

Wat Samhall écht uniek maakt is de ‘Samhall Method’, een matchingsysteem waarmee werknemers en werkgevers duurzaam aan elkaar worden gekoppeld. Mede dankzij deze methode is Samhall in staat om 96 procent van zijn werknemers beschut werk bij de werkgever te bieden.Bij de Samhall methode worden functies en rollen gedetailleerd uitgeschreven. Door hier inzicht in te hebben én te weten wat er nodig is om deze functies en rollen uit te voeren, kan er zeer nauwkeurig worden gematcht.
Op basis van ervaring met talloze werksoorten zijn zestien kerncapaciteiten (zie tabel) vastgesteld die in de verschillende werksoorten in meer of mindere mate voorkomen. Hiervoor meet Samhall de goede eigenschappen van een werknemer én wat nodig is om een taak of rol te vervullen. Ze brengen hiermee de kwaliteiten van zowel werknemers als werkgevers in kaart om te zien of er een match kan plaatsvinden.

Op deze zestien eigenschappen worden zowel de werknemer als de werksoorten getoetst. Op basis daarvan kijkt Samhall of een werknemer geschikt is voor een bepaalde rol. De werknemer die geen volledige match heeft, maar bijvoorbeeld 75 procent aansluiting vindt met de rol van schoonmaker, kan een gedeelte van die rol invullen. In dat geval start een werknemer in deze rol en kijkt Samhall of iemand zich verder kan ontwikkelen. 

Presentatie door Albin Falkmer

Interactieve Q&A met Inspiratiegroep DiverSWerk en Albin Falkmer

Toon volledig overzicht