De van oorsprong Syrische Seedoo (48) woont met zijn familie in Twisk. Sinds drie jaar werkt hij bij WerkSaam, waarvan een half jaar bij verpakking en tweeënhalf jaar op het Atelier.

Seedoo: ‘Ik doe vooral de lastige onderdelen van een project. Zo inventariseer ik eerst met mijn teamleider Marita wat er gedaan moet worden op een dag en welk project prioriteit heeft. Ik werk veel op de lockmachine, een soort naaimachine die afsnijdt, afwerkt en afstikt in één. Niet iedereen kan hierop werken. We werken stapsgewijs, waarbij ieder zijn eigen specialiteit heeft. Ik zet bijvoorbeeld het kledingstuk in elkaar, mijn collega zet het kraagboord erop, een volgende maakt het etiket, et cetera. Op dezelfde manier maken we ook tassen van tentenstof. Tussendoor controleren we samen met Marita of het goed gaat. Wat ik nog wil leren? Mmm, lastig. Ik heb al zoveel jaren gewerkt in de confectiewereld. Nu leer ik vooral anderen hoe je een kledingstuk het best in elkaar zet… Ik weet misschien wel iets: de taal, ik wil graag beter Nederlands leren.’

‘Ik wil eigenlijk wel álles leren’

Kelsey (20) woont thuis bij haar ouders en werkt sinds drie maanden bij WerkSaam op de afdeling Atelier.

‘Mijn dag begint met een overlegje met mijn teamleider of voorman/vrouw over de werkzaamheden. Die kunnen heel verschillend zijn: spullen verpakken, strijken of meehelpen met een project op de naaimachine. Dat laatste vind ik heel leuk. Omdat ik al een beetje ervaring heb, op school had ik vroeger het vak textiel, mocht ik al vrij snel werken met de grote industriële naaimachine. Ik heb bijvoorbeeld haringzakjes van tentenstof gemaakt.
Ik vind mijn werk ontzettend leuk. Ik houd van samenwerken en met mijn collega’s aan een project werken. Wat ik nog wil leren? Het lijkt me leuk om nog meer te kunnen op de naaimachine, maar eigenlijk wil ik alles leren! Ik ben namelijk nog maar net begonnen bij WerkSaam.’

‘Ik zou wel vaker kraagmodellen willen maken’

De in Hoorn woonachtige Minerwaer (50) komt oorspronkelijk uit Oost Turkestan in  Oeigeristan. Hij werkt sinds drie jaar bij WerkSaam, waarvan het eerste half jaar bij verpakking. De laatste tweeënhalf jaar zit hij in het Atelier.

Minerwaer: ‘Een werkdag voor mij begint in overleg met mij teamleider Marita. Ze vraagt: “Waar ga je mee starten?” Ik werk mee aan een project met een speciale naaitechniek, die vrij lastig is voor de meeste collega’s, óf ik werk aan mijn eigen project. Omdat ik in mijn leven al veel ervaring opdeed in de confectie-industrie, beheers ik zo’n beetje alle stik-technieken.

Toch valt er ook voor mij nog genoeg te leren. Ik zou me bijvoorbeeld meer willen bekwamen in de verschillende soorten kraagmodellen. De kraagmodellen zijn het allerlastigste onderdeel van een kledingstuk, echt precisiewerk.

Het allerleukste in mijn werk? Dat is het contact met collega’s. Ook omdat ik op die manier de Nederlandse taal beter leer beheersen.’

Bekijk hier het filmpje met John en Marita over hoe het naaiatelier tot stand is gekomen.