Wat doe je als een medewerker die altijd graag buiten in de groenvoorziening heeft gewerkt, het werk fysiek niet meer aankan? Haal je die medewerker naar binnen en laat je hem in- en ompak werk verrichten of zoek je naar werk waarin aan zijn behoefte om buiten te werken een vervolg kan worden gegeven?

Soms  verrichten medewerkers werk dat niet aansluit bij hun talenten, interesses en mogelijkheden. En dat heeft negatieven gevolgen voor hun werkplezier, betrokkenheid en inzetbaarheid. Het komt ook voor dat door (bedrijfs-)economische redenen werk verdwijnt. In beide gevallen zoeken SW-bedrijven naar nieuw passend en afwisselend werk, want dat helptmedewerkers zo lang mogelijk én met plezier aan de slag te blijven. Dat vraagt om voldoende diversiteit aan werksoorten en dat kan best een uitdaging zijn. In samenwerking met SW-bedrijven onderzoekt het Kenniscentrum inclusieve en sociale werkgelegenheid binnen het project DiverSWerk hoe er meer diversiteit in het werk binnen de sociale werkbedrijven kan worden gecreëerd. Het is een onderzoekend project, waarin het leren van en met elkaar voorop staat.

Bedrijven kunnen zich aansluiten bij de Inspiratiegroep DiverSWerk, die inmiddels zo’n 30 leden telt. We onderscheiden vier thema’s: werksoorten, samenwerking, acquisitie en medewerkers. Op alle thema’s zijn  op verschillende manieren goede voorbeelden in kaart gebracht. Ook organiseren we sessies waarin we met elkaar brainstormen en inspiratie uitwisselen, om op die manier samen bezig te zijn met het onderwerp.

De tijdsinvestering bepaal je zelf. Je kan activiteiten volgen of hieraan (actief) deelnemen, zoals artikelen ontvangen, webinars, bedrijfsbezoeken, (online) brainstormsessies, vlogs, podcasts etc. Maar je kan ook actief meedenken in de ontwikkeling van nieuwe activiteiten.

De start van de inspiratiegroep is mede gefinancierd vanuit ESF gelden.

Klik hier om je aan te melden voor de inspiratiegroep!